Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gondozás

Floráriumok gondozása

Első teendők - miután hazavitted

 

Hova tegyem a lakásban?

Miután hazavitted, ne zárd le az üveget, amíg megszokja a hőmérsékletet és az ottani fényviszonyokat. Tartsd állandó hőmérsékletű, világos, de csak szórt fényt kapó helyen. Télen ne tedd az ablak közelébe, mert így az üveg hideg felőli oldala párásodni és penészedni fog, ugyanúgy, ahogy télen a rosszul szigetelt ablakok is szoktak. Ne tedd direkt napfényre, mert akkor felforrósodik az üveg és megfőnek a növények, ez akár pár perc alatt is bekövetkezhet. Tedd világos helyre és mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy egy LED izzós lámpával világítsd meg reggeltől estig, ezt nagyon szeretik a növények. Soha ne használj hagyományos izzót, mert az melegíti az üveget. Ha úgy látod, hogy a növények túl gyorsan nőnek, akkor csökkentheted a világítás intenzitását. 

Miután hazavittem meg kell locsolni?

Az első hetekben nem kell locsolni, csak akkor locsolj, ha már nagyon száraznak látod a földet, használj fecskendőt vagy pipettát, soha ne tedd a csap alá, locsolókannából ne zúdíts rá vizet. Soha ne spricceld, párásítsd a floráriumot, erre nincs szükség, az üvegben mindig magas a páratartalom. Kérlek, olvasd el alább a részletes gondozási útmutatót is. 

Lezárjam vagy ne zárjam le?

Egy-két hét múlva, ha már nem látsz benne párát vagy csak nagyon keveset, megpróbálhatod lezárni, de ne feledd, ez csak egy lehetőség, óvatosan kell elvégezni, erről részletesen lentebb olvashatsz. 

Garancia

Egyedülálló módon a beültetett növényekre az átvételtől számítva 15 nap garanciát adunk. Tőlünk már beállt, növekvő, hosszas kísérletezés által létrejött technológiával készült floráriumot kapsz, de még így is lehet gond egy-egy növénnyel, igaz ilyen csak nagyon ritkán történik. Nekünk az a célunk, hogy a floráriumaink hosszú ideig okozzanak örömet, ezért ha valamelyik növény elpusztulna vagy megbetegedne, hozd vissza 15 napon belül és megoldjuk a problémát vagy kicseréljük a floráriumot. A garancia nem vonatkozik az üveg eltörésére, az üveg felborulására, túlöntözésre, arra ha a növények napsütéstől vagy hidegtől pusztulnak el. 15 napon túl egyedi árajánlat alapján vállalunk karbantartást. Vásárlásod számláját vagy nyugtáját őrizd meg. 

Részletes gondozási tanácsok

Öntözés 

A floráriumokat eladás előtt mindig megöntözzük, így biztos, hogy otthon egy ideig nem kell majd öntözni. Az öntözési gyakoriság sok mindentől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a fényviszonyoktól, a nyílás nagyságától, a növények sűrűségétől is függ, ezért nincs egységes recept, arra, hogy mikor kell öntöznöd. Az első pár hétben érdemes a floráriumot megfigyelni. Ha az üveg párásodik, biztos nem kell még öntözni, de ha az üveg száraz, a mohát és a földet száraznak látod, akkor öntözhetsz óvatosan. Ha megfigyeled a florárium talaját, láthatod, hogy legalább három-négy rétegből áll. Öntözéshez használj fecskendőt vagy pipettát és arra törekedj, hogy a felső két réteget nedvesítsd be, a legalsó réteg ne álljon a vízben. Soha ne öntözd túl a floráriumot, mert a rendszerből utólag a vizet már nem lehet kivenni és a túl sok víz tönkreteheti. Öntözés után, ha az üveg nagyon párásodik, hagyd nyitva a floráriumot. ​

A floráriumok elhelyezése és a szükséges fény

Az üveget soha ne tedd közvetlen napfényre, mert felforrósodik és a növények elpusztulnak, ez pár perc napsütés hatására is bekövetkezhet. A floráriumnak keressünk világos, de csak szórt fényt kapó helyet, ideális lehet egy északi, észak-keleti nagyon jól szigetelt ablak közelében vagy egy világos szoba belsőbb pontja. Mivel nagyon olyan kevés belső tér van, ahol megfelelő mennyiségű a szórt fény, azt javasoljuk, hogy mindenképp használj LED-es megvilágítást reggeltől estig. Ha azt tapasztalod, hogy ennek hatására túlzott növekedésnek indulnak a növények, akkor a mesterséges megvilágítás idejét csökkentheted. Nem kell speciális növényizzót használni, bármilyen fehér színű, de elég sok fényt adó LED izzó, LED panel vagy LED szalag jó lehet. A fény erőssége függ attól is, hogy milyen messze van a fényforrás a floráriumtól. Egy 8-12 wattos izzó közelről már használható, nagyobb floráriumokhoz válassz erősebb fényt. A hangulatvilágítást adó 1-2 wattos vagy elemes led füzérek nem elegendőek. A floráriumot lehetőleg olyan helyre tedd, ahol kicsi a hőingadozás, nyáron, kánikulában keress neki viszonylag hűvös helyet.​

A floráriumok lezárása

Minél nagyobb egy florárium, annál nagyobb biztonsággal zárható le hosszabb időre, akár évekre. A lezárásra azonban meg kell találni a megfelelő pillanatot, amikor a floráriumban a víz és a fény mennyisége és a hőmérséklet épp ideális egyensúlyi állapotban van. Mi ezért nem zárjuk le előre az üveget, mert a végső helyén biztos mások lesznek a környezeti tényezők mint nálunk a műhelyben. Zárd le az üveget, majd figyeld meg, ha párásodik, akkor nyisd ki és hagyd nyitva pár napig, ezután próbálkozhatsz  újra a lezárással. Ha a lezárás után, már nincs az üvegben pára, de a moha, a föld enyhén nyirkos, a növények is jól érzik magukat, akkor hagyhatod az üveget lezárva, de továbbra is figyeld, hogy nem száradt-e ki vagy nem penészedik-e a földje. A floráriumot tarthatod nyitva is, ez esetben párásítja és tisztítja a szoba levegőjét. Ha nyitva tartod, figyelj arra, hogy lehetőleg pormentes helyen tartsd. Ha az üveg porosodna, öntözéskor óvatosan lemosható az üveg belseje is. A fecskendőt nyomd az üveg belső oldalának, majd határozottan nyomd meg, a víz így lefolyik az üveg belső falán és a port lemossa. Ezt csak ritkán csináld, nehogy túl sok víz kerüljön a rendszerbe.​

A növények gondozása

A floráriumokba és palackkertekbe sok párát igénylő trópusi növényeket ültetünk. A tervezésnél figyelembe vesszük, hogy a növények csak lassan nőjék ki az üveget. Ha a növény teljesen benőtte az üveget, egy hosszú ollóval visszavágható. Ha több növényünk van, az egyiket akár óvatosan el is távolíthatjuk a zsúfolt üvegből. Ne hagyd, hogy a növények teljesen ránőjenek az üveg falára, nyúlj be egy dróttal vagy pálcával és óvatosan igazgasd el a növényeket, úgy hogy ne érjenek az üveg falához. A növényeket csak nagyon ritkán, kb. félévente tápoldatozd. A floráriumokban csakúgy mint más szobanövényeken megjelenhet penész vagy egyéb kártevők. Rovarok, atkák ellen használj felszívódó szert, ezt csöpögtesd a növény gyökereihez. A felszívódó szer azért hasznos, mert használatukkal az üvegen belül nem kell permetezned. Kertészeti boltban az eladók tudnak segíteni, hogy milyen szert válassz.  Ha penészt látsz az üvegben, nyisd ki és ne locsold. Ha tudsz, nyúlj be egy csipesszel vagy dróttal és vedd ki a penészes részeket. Ezután a fertőzött részre egy gumicső segítségével csepegtess kertészetben kapható gombaölő folyadékot, mi a Champion wg-t ajánljuk, 1 liter vízben 2g port kell feloldanod, majd a szer leírásának megfelelően a kezelést ismételned. A szer bejuttatásához használhatsz hosszú szárú túlnyomásos permetezőt is, csak arra figyelj, hogy az üvegre ne menjen a permet. A floráriumok karbantartását, rendbetételét, akár újraültetését előzetes megbeszélés után a Mágikus kert is vállalja.

Olvasd el a gyakran feltett kérdésekre adott válaszainkat is!

Mágikus kert garancia Virtual jog logo