Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookiek-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

De mik azok a floráriumok és ki találta fel őket?

2023. 01. 12. 19:25:51

A floráriumok és palackkertek története

A floráriumok, vagy ahogy angol nyelvterületen hívják őket, a terráriumok növények tartására és szaporítására szolgáló zárt üvegedények, tárolók melyekben létrejön és megfigyelhető a természetben is meglévő körforgás. Ezeknek a miniatűr ökoszisztémáknak hosszú és lenyűgöző története van, amely egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza.

A florárium koncepcióját feltehetően az 1800-as évek elején dolgozták ki. Az első említést Thomas Mawe és John Abercrombie 1827-es kiadású The Young Gardener's Assistant című könyvében találjuk. A könyvben a szerzők leírják, hogy hogyan használható üvegláda páfrányok és más nedvességigényes növények tartására és termesztésére. A mai florárium őse, a wardian case I Mágikus kert

Ezzel egyidőben floráriumok elterjedését dr. Nathaniel Ward indította el. Az angol orvos szabadidejében botanikával és entomológiával, azaz rovartannal foglalkozott. A legenda szerint utazásai során egy egy zárt üvegedényben épp egy molylepkét figyelt meg, amikor azt tapasztalta, hogy pár hét elteltével egy páfrány spórái kihajtottak, míg ugyanennek a kényes páfránynak a szállítása nehézségekbe ütközött, mert azonnal elpusztult, ha nem voltak a körülmények megfelelőek. Ezen felbuzdulva a 19. század közepén dr. Ward kifejlesztett egy levehető fedéllel ellátott üvegedényt, amit wardian case-nek nevezett el és az általa gyűjtött egzotikus növények tengeren túli szállítására és szaporításukra használt. Találmánya széles körben elterjedt, és a floráriumok és terráriumok elindultak a népszerűség útján. A 20. században, a 60-as, 70-es évektől kezdve egyre népszerűbbé váltak, talán mert a természettől elszakadó városi emberek egyre jobban vágynak a zölddel való kapcsolódásra. Időről időre felbukkan és terjed az interneten az óriási gömb floráriumot tartó ember, amit állítólag 50 éve zárt le és a benne élő pletyka azóta is virít, ilyenkor sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy saját floráriumuk legyen.

A floráriumok amellett hogy gyönyörű alkotások, a beltéri növénytartást egyszerűvé teszik, hiszen egy floráriumban sokkal egyszerűbb a kényes, páraigényes trópusi növények tartása, mint egy száraz levegőjű lakásban, ahol egy elkésett öntözés is végzetes lehet. Minimális gondozást igényelnek, pár szabály betartásával hosszú életűek maradnak, kis helyen elférnek, mégis egy teljes kis világ lakik bennük.

© magikuskert.hu I Az oldalon lévő összes képi és szöveges tartalmat  szerzői jog védi, minden felhasználása engedélyhez kötött. 

Tartalomhoz tartozó címkék: történet